Αφγανιστάν


"Οι Αφγανές αυτοπυρπολούνται για να γλυτώσουν την κακομεταχείριση"

Δηλώνει στο metrogreece.gr o πρόεδρος του Συλλόγου Αφγανών Eλλάδας


Κάθε δύο μέρες, μια Αφγανή γυναίκα αυτοπυρπολείται για να ξεφύγει από το πεπρωμένο της. Οι απόπειρες  αυτοκτονίας δεν οφείλονται μόνο στη βία και την  κακομεταχείριση αλλά πρόκειται για   απελπισμένες προσπάθειες αντίστασης ενάντια στην προ- ισλαμική παράδοση που υποχρεώνει τις χήρες να παντρεύονται με τους κουνιάδους τους.

Οι αυτοκτονίες των γυναικών είναι ένα θέμα μείζονος σημασίας για το Αφγανιστάν και ο αριθμοί των αυτόχειρων αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, ειδικότερα σε επαρχιακές πόλεις" δηλώνει ο Reza Golami ,πρόεδρος του Συλλόγου Ενωμένων  Αφγανών Ελλάδος, μιλώντας στο metrogreece.gr.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ανεξάρτητης Αφγανικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το 2004, μόνο στη Χεράτ, 184 γυναίκες αυτοπυρπολήθηκαν. Οι 60 από αυτές είναι νεκρές. Αυτό σημαίνει ότι γίνεται μια απόπειρα αυτοκτονίας κάθε δύο μέρες, χωρίς να υπολογίζονται οι περιπτώσεις που δεν έχουν δηλωθεί, από φόβο ή από ντροπή.

Τα τελευταία χρόνια η παράδοση θέλει τις χήρες να παντρεύονται τους κουνιάδους τους. Οι γυναίκες δεν έχουν λόγο σε αυτό και δυστυχώς ούτε οι οικογένειές τους τις βοηθούν. Γνωρίζω αρκετές γυναίκες εκεί που υπέστησαν κάτι τέτοιο  αλλά δεν μπορούν να αντιδράσουν, φοβούνται και σιγά σιγά αποδέχονται την κατάσταση, ενώ κάποιες άλλες αυτοκτονούν ρίχνοντας πάνω τους βενζίνη και βάζοντας φωτιά. Στο Αφγανιστάν κυριαρχεί η αντίληψη πως αν μια γυναίκα διαμαρτυρηθεί για την αντιμετώπιση του συζύγου της προς αυτήν, είναι προσβολή και ατίμωση για την οικογένειά της" συμπληρώνει ο Reza.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν δεν έφερε σπουδαία βελτίωση στη ζωή των Αφγανών γυναικών ενώ για να αλλάξει η κατάσταση αυτή χρειάζονται πολλά χρόνια ακόμη. " Οι Αφγανές μέχρι το 2001 δεν μπορούσαν ούτε να περπατήσουν στο δρόμο μόνες τους. Επίσης, απαγορευόταν να φορούν λευκά παπούτσια διότι το λευκό χρώμα υπάρχει στη σημαία των Ταλιμπάν και οι ίδιοι το θεωρούσαν βλασφημία. Δυστυχώς όμως η κατάσταση παραμένει λίγο πολύ ίδια. Ο ξυλοδαρμός των γυναικών από τους συζύγους τους είναι καθημερινό φαινόμενο ενώ η μόρφωση είναι ένα μακρινό όνειρο για εκείνες. 

Φανταστείτε πως ακόμη και σήμερα οι γυναίκες απαγορεύεται να πουν το όνομά τους στο γείτονα. Ακόμη και στα επίσημα έγγραφα του κράτους, δεν αναγράφεται  ποτέ το όνομα της μητέρας. Πρόκειται για μια κατάσταση η οποία δεν θα αλλάξει άμεσα και μεγάλο ρόλο σε αυτό παίζει η έλλειψη εκπαίδευσης. Ούτε οι άνδρες έχουν τη δυνατότητα να μορφωθούν διότι έχει εδραιωθεί η άποψη πως πρέπει να δουλεύουν από πολύ μικροί προκειμένου να ζουν τις οικογένειές τους, άρα δεν υπάρχει χρόνος για διάβασμα και σπουδές", καταλήγει.

πηγή:metrogreece.gr 
Από την Κέλλυ Φαναριώτη 

---------------------------------------------------------------------------

Ο ιταλός πρωθυπουργός έφτασε σήμερα  στο Αφγανιστάν πραγματοποιώντας αιφνιδιαστική επίσκεψη στα ιταλικά  στρατεύματα στην βάση Χεράτ, μετέδωσε το πρακτορείο Ansa.


Η Ιταλία θα εξακολουθήσει να παρέχει αναπτυξιακή βοήθεια στο Αφγανιστάν και μετά τη λήξη της προθεσμίας για την απόσυρση των ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων από τη χώρα το 2014, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μάριο Μόντι κατά την αιφνιδιαστική του επίσκεψη στη χώρα.
"Η Ιταλία, όπως πολλές άλλες χώρες, θα αλλάξει τη μορφή της στήριξής της προς το Αφγανιστάν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσουμε μόνο του το Αφγανιστάν", δήλωσε ο Μόντι σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον αφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι στην Καμπούλ.
Ο ίδιος δεσμεύτηκε για τη συνέχιση της οικονομικής συνεργασίας στον μεταλλευτικό τομέα και στον τομέα των υποδομών.
Ο Μόντι έφθασε σήμερα απροειδοποίητα στο Αφγανιστάν--η πρώτη του επίσκεψη στη χώρα, που περιελάμβανε συνάντηση με 3.500 ιταλούς στρατιώτες που εδρεύουν στη δυτική επαρχία Χεράτ.

Πηγή:newsit.gr

No comments:

Post a Comment

Followers