Tuesday, May 3, 2011

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγώνα των 87 Αφγανών προσφύγων

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγώνα των 87 Αφγανών προσφύγων
by Afghanrefugeesgr Afghan on Τρίτη, 3 Μάιος 2011 στις 12:31 π.μ.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΦΓΑΝΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ



Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγώνα των 87 Αφγανών προσφύγων που βρίσκονται στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου από τις 22 Νοεμβρίου του 2010 διεκδικώντας τα δικαιώματά τους. Ουσιαστικά διωγμένοι από τη χώρα τους, η οποία σπαράσσεται από πολεμικές συρράξεις και συγκρούσεις μεταξύ των Νατοϊκών δυνάμεων και των Ταλιμπάν, με αποτέλεσμα τρομοκρατικές επιθέσεις, δολοφονίες, λεηλασίες, απαγωγές παιδιών κ.λπ. βρίσκονται στην Ελλάδα περίπου 10 χρόνια (κατά μέσο όρο), διεκδικώντας το δικαίωμά τους σε μια αξιοπρεπή ζωή.



Μετά από αγώνες (όπως απεργία πείνας με ραμμένα στόματα) η Επιτροπή Ασύλου δεσμεύτηκε να εξετάσει κατά προτεραιότητα το αίτημά τους για πολιτικό άσυλο σύμφωνα με τις επιταγές των διεθνών συνθηκών «για χώρα που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση και σε συνθήκες ανθρωπιστικής καταστροφής».

ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΦΓΑΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Μέλος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (Π.Σ.Ο.)
Αγ. Φιλοθέης 5β, 105 56 Aθήνα
Τηλ. 210 3301842,210 3301847,210 3833786 Fax 210 3802 864
E-mail : pame@pamehellas.gr http://www.pamehellas.gr/
Αθήνα, 30-03-2011
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η πολυήμερη απεργία πείνας των Αφγανών προσφύγων που έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου και καθυστερεί αδικαιολόγητα η απόφαση, αναδεικνύει τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όπως και της προηγούμενης της ΝΔ, που υλοποιώντας την αντιμεταναστευτική – αντιπροσφυγική πολιτική της ΕΕ, έχουν οδηγήσει σε τραγικό αδιέξοδο χιλιάδες πρόσφυγες, που ζητούν καταφύγιο στη χώρα μας.

Το ανελέητο κυνήγι των εξαθλιωμένων προσφύγων στα σύνορα της χώρας με την αποφασιστική συμβολή του επεμβατικού οργανισμού FRONTEX της ΕΕ. Η ουσιαστική στέρηση της δυνατότητας υποβολής αιτήματος ασύλου στους περισσότερους. Οι άθλιες συνθήκες κράτησής τους που σύμφωνα με Οδηγία της ΕΕ αλλά και της ελληνικής νομοθεσίας μπορεί να φτάνει μέχρι και τους 18 μήνες. Η συσσώρευση χιλιάδων αιτημάτων ασύλου που εκκρεμούν χωρίς εξέταση αλλά και η απόρριψη της συντριπτικής πλειοψηφίας όσων εξετάζονται, σε συνδυασμό με την εφαρμογή του Κανονισμού του Δουβλίνου της ΕΕ που δεν επιτρέπει την υποβολή αιτήματος ασύλου σε άλλο κράτος – μέλος της, κρατώντας έτσι εγκλωβισμένους και χωρίς δικαιώματα χιλιάδες πρόσφυγες στη χώρα μας, είναι μερικές πλευρές αυτής της βάρβαρης πολιτικής.

Η συγκρότηση και λειτουργία των επιτροπών οι οποίες πλέον θα απαντάνε στο αίτημα του ασύλο, δεν εξασφαλίζουν τη απλούστευση των διαδικασιών και τη δικαίωση των χιλιάδων αιτήσεων που εκκρεμούν. Απλά συνεχίζουν την ίδια αντιμεταναστευτική και αντιπροσφυγική πολιτική.

Το ΠΑΜΕ ζητά άμεσα:

- Την εξασφάλιση του δικαιώματος υποβολής αιτήματος ασύλου σε όλους τους πρόσφυγες που καταφεύγουν στη χώρα μας.

- Τη χορήγηση ασύλου ή επικουρικής προστασίας στους προερχόμενους από χώρες ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, κατοχής και εμφυλίων συρράξεων. Σε κάθε περίπτωση να δοθεί άδεια παραμονής στους αιτούντες άσυλο (κατόχους ροζ κάρτας) ιδιαίτερα σε εκείνους που ζουν και εργάζονται χρόνια στην Ελλάδα.

- Την ανάληψη από το κράτος της αποτελεσματικής φροντίδας και προστασίας των προσφύγων, ιδιαίτερα των ασυνόδευτων ανήλικων.

- Τη διακοπή της λειτουργίας και την απομάκρυνση του Οργανισμού FRONTEX από το έδαφος και τα σύνορα της χώρας μας. Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Sunday, May 1, 2011

همبستگی به مبارزه پناهنجویان سیاسی

ما از همه اتحادیه ها، فعالان اتحادیه های کارگری، سازمان ها ضد نژادپرستی ، انجمن های دانشجویی ،کارگران
درخواست میکنیم تا حمایت خود را علام کرده و در راهپیمایی روز دوشنبه ۲۰۱۱/۵/۹ درمتروکاتخاکی ، وزارت حفاظت از شهروندان حضور داشته باشید
(کمیته پانهجویان افغان پروپیلیا

Followers