Friday, May 31, 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στην Ελλάδα του ειδικού εισηγητή του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, κ. Μάνφρεντ Νόβακ, εδόθη συνέντευξη τύπου την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και τα σημαντικότερα σημεία που σχετίζονται άμεσα με τα καθημερινά προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζει ο μέσος Έλληνας Αστυνομικός είναι τα παρακάτω: 
Ø Τα Αστυνομικά Τμήματα του κέντρου των Αθηνών Αγ. Παντελεήμονα, Ακροπόλεως, Ομονοίας, Εξαρχείων αλλά και το Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος έχουν μετατραπεί σε κέντρα κράτησης μεταναστών για διάστημα που πολλές φορές ξεπερνάει τους έξι μήνες, έχουν τέσσερις φορές περισσότερους κρατουμένους από τις δυνατότητές τους, είναι βρώμικα, με κακές συνθήκες εξαερισμού και φωτισμού. Οι κρατούμενοι δεν έχουν πρόσβαση σε πληροφόρηση, καθώς δεν υπάρχουν διερμηνείς, αλλά ούτε και σε νομική βοήθεια και ιατρική φροντίδα.
Ø Στα προαναφερόμενα Αστυνομικά Τμήματα βρέθηκαν πρόχειροι ειδικοί χώροι στους οποίους ήταν στοιβαγμένοι πάνω από 40 κρατούμενοι, σε φρικτές συνθήκες, που δεν ήταν καταγεγραμμένοι στο μητρώο κρατουμένων.
Ø Οι Αστυνομικοί του Τμήματος Αγ. Παντελεήμονα παραδέχθηκαν ότι οι συνθήκες κράτησης στο Τμήμα είναι απάνθρωπες και πρόσθεσαν ότι είναι πολύ δύσκολο να κρατηθούν ισορροπίες μεταξύ μεταναστών και ρατσιστικών ομάδων, διότι αν θεωρηθούν από αυτές ότι δείχνουν ευνοϊκή μεταχείριση προς τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, απειλείτε η ζωή των ίδιων των Αστυνομικών οργάνων.
Ύστερα από τα παραπάνω και λαμβάνοντας υπόψη το από 22 Σεπτεμβρίου 2010 Δελτίο Τύπου της Ένωσης, με θέμα «Ελλείψεις Κρατητηρίων», στο οποίο έγινε εκτενέστερη ανάλυση των προβλημάτων που έθιξε ο εισηγητής του ΟΗΕ, κ. Νόβακ και πολλά άλλα που σχετίζονται με τις συνθήκες εργασίας των Αστυνομικών στους χώρους κράτησης, αποδεικνύεται περίτρανα το περιεχόμενο όλων αυτών που το τελευταίο διάστημα έχουμε αναδείξει, μέσα από τις φωνές των συναδέλφων που καθημερινά αυξάνονται και επίσης φαίνεται η ατολμία της Φυσικής και Πολιτικής ηγεσίας που δεν έχει πράξει τα αυτονόητα.
Για το Δ.Σ.
          - Ο -                                                                    - Ο -
       Πρόεδρος                                                       Γεν. Γραμματέας
 ΜΑΚΡΗΣ Ιωάννης                                                  ΚΡΙΚΕΤΟΣ Σπήλιος

 Πηγή:www.easya.gr 

Followers