Friday, March 22, 2013

Γιορτή Νόρουζ (Νέα ημέρα)


Η πρωτοχρονιά στο Αφγανιστάν
 εορτάζεται στις 21η Μαρτίου.
Ο λόγος είναι φανερός, είναι η πρώτη μέρα της άνοιξης που ξύπνα η φύση.
Αυτή η μέρα δεν είναι μέρα εορτής μόνο για τους Αφγανούς, εορτάζεται και από άλλους λαούς στις ακόλουθες χώρες:
Ιράν, Αλβανία, Ουζμπεκιστάν, Καζαχστάν, Αζερμπαϊτζάν, Τατζικιστάν, Γεωργία, Κουρδιστάν, Τουρκμενιστάν, Κιργιστάν, (Κυργιζ-σταν) και......


Η Διεθνής Ημέρα του Νόρουζ καθιερώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ το 2010 για να τιμήσει μια ανοιξιάτικη γιορτή, με ιστορία 3.000 ετών. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Προστασία της άϋλης κληρονομιάς των Ηνωμένων Εθνών, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 28 Σεπ.-2 Οκτ. 2009 στο Αμπού Ντάμπι, Νορούζ καταχωρήθηκε επίσημα στον κατάλογο της UNESCO της άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.

Την Διεθνή ημέρα Νόρουζ φέτος το γιορτάζουμε και στην Ελλάδα, Ο Σύλλογος Ενωμένων Αφγανών Ελλάδος, Πολιτιστικό Κέντρο (Χρασάν) και η Κοινότητα Αφγανών Προσφύγων και Μεταναστών στην Ελλάδα μαζί με συλλογικότητες τιμώντας εκείνη την ημέρα διοργανώνουμε για πρώτη φορά με συλλογικότητα αυτή την γιορτή.

Σας καλούμε στις 24 Μαρτίου 2013 ηώρα 4.μμ στην γιορτή Νόρουζ όπου θα πραγματοποιηθεί στο γήπεδο Σπόρτινγκ, κοντά στο σταθμό Άγιος Ελευθέριος.
 

Η γιορτή περιλαμβάνει:
θεατρικά δρώμενα, χαιρετισμοί, Παραδοσιακά τραγούδια, Χορός, χορωδία, συναυλία.



Followers